top of page

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een volledig medisch systeem dat zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 3000 jaren.

 

Deze geneeswijze is gebaseerd op de filosofie van het Taoïsme, die stelt dat het menselijk lichaam een holistische eenheid vormt en dat tussen mens en het universum een harmonische wisselwerking bestaat.

 

De levenskracht van een mens is afhankelijk van het dynamische evenwicht tussen Yin en Yang.

Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, ontstaat er verandering in de energetische huishouding die allerlei ziekten tot gevolg kan hebben.

 

De essentie van de Chinese geneeskunde is enerzijds dat de mens altijd als holistische eenheid wordt gezien en anderzijds het achterhalen van de oorzaak.

Acupunctuur Leusden

De theorie van de 5 elementen

Volgens de Chinese filosofie, is de Tao een samenstelling van alles, de intrinsieke factor achter alle dingen: de eeuwige, het oneindige, die uit elkaar breekt in twee tegengestelde en complementaire krachten bekend als yin en yang. Dit zijn de binnen- en buitenzijde van alles, de koppeling van tegenstellingen en delen ze verder in vijf fasen bekend als de vijf elementen. Deze krijgen de namen van hout, vuur, aarde, metaal en water.

Elk element schept de verschillende organen van ons lichaam en, in de natuur, de seizoenen van het jaar. Ze creëren ook de diepere niveaus binnen ons, die van onze ziel. Zij zijn de fasen die alle activiteiten doorgaan van hun begin tot hun einde.
Acupunctuur Meilong Leusden Amersfoort

Element Hout : Het element van de jeugd, van alle begin en van hoop, de lente van het jaar en de lente in onze stap. Het helpt ons naar de toekomst te kijken, beslissen wat we gaan doen en waar we naartoe gaan.
 

 • In het lichaam, geregeld door de organen onze lever en galblaas de functies van onze ligamenten en pezen

 • De emotie is een soort kracht die wij woede noemen, in zowel de positieve als negatieve zin.

Element Vuur : Het element van de jonge volwassenheid en van de hoge zomer, van vreugde in de warmte van de zon. Het leert ons hoe te verhouden tot anderen en zwelgt in die relaties.
 

 • In het lichaam, regelt de organen: het hart en dunne darm, en de functies van onze bloedsomloop en lichaamstemperatuur.
   

 • De emotie is vreugde, en zij beoogt aan het licht van de vreugde van anderen met zijn glimlach.

 

Element Aarde: De Element van volwassenheid en van de late zomer, het dragen van de vrucht van wat de zomer heeft opgeleverd. Het vertegenwoordigt onze moeder, zowel de moeder die ons gebaard en moeder aarde, die ons voedt.
 

 • In het lichaam, regelt de organen van de milt en maag, en regeert het vlees.
   

 • De emotie is sympathie, waardoor het een goed begrip van wat anderen voelen.

 

Element Metaal: Het element van de late volwassenheid, van de herfst van onze dagen en de herfst van het jaar. Het helpt ons te beoordelen wat we hebben bereikt en wijst naar dingen op hun werkelijke waarde. Waar het hout element ziet ernaar uit, Metal kijkt terug. Het vertegenwoordigt onze vader, de vader die ons leven gaf en ook wat geestelijke tegenwoordigheid wij geloven in die er buiten ons bereik.
 

 •  In het lichaam, regelt de organen van de longen en de dikke darm, die heerst over wat we nemen en wat we laten gaan.
   

 • De emotie is verdriet om alles wat we verloren hebben en alles wat we niet hebben bereikt.

 

Element Water:  Het element van de ouderdom, het dragen van de winter van onze jaren, altijd begraven in zich het zaad van het nieuwe leven. Het helpt ons overleven, en drijft ons op als we het gevoel dat we kunnen onder gaan.
 

 • In het lichaam, regelt de organen van de nier en de blaas.
   

 • De emotie is angst voor de gevaren die op de loer om ons heen.

bottom of page